Kiedy zrobisz za dużo owsianki lub puree.
Na początku małe dziecko nie je. Wszystko w porządku, ich brzuchy nie są zbyt duże. Muszą nauczyć się jeść owsiankę i puree. Wiele badań mówi nam, że dzieci muszą spróbować rzeczy 42 razy, zanim przyzwyczają się do smaku i konsystencji. Więc nie poddawaj się!
Mimo to słyszymy matki i ojców, którzy jedzą za dużo owsianki lub puree. Nie należy jednak wyrzucać reszty porcji.
Kaszę owsianą, jaglaną, gryczaną, ryżową itp. można z powodzeniem wykorzystać do pysznych domowych bułek, chleba i fletów. W rzeczywistości owsianka ma tę właściwość, że pozwala dłużej zachować soczystość wypieków. Owsianka dodaje smaku i konsystencji dzięki czemu syci się bardziej i na dłużej.
Wspomniane resztki nadają się również do naleśników/ciasteczek, naleśników Bilinis i gofrów. Tutaj owsianka dodaje smaku i dobrej konsystencji. I daje możliwość wykorzystania naleśników i gofrów do innych celów niż te tradycyjne z cukrem i dżemem. Owsianka również tutaj spełnia dobrą funkcję, syci na dłużej.
Przecier warzywny lub przecier owocowy można wykorzystać także do innych celów.
Puree warzywne można wykorzystać jako dodatkowe nadzienie, jeśli robisz klopsiki, klopsiki lub tym podobne. Daje naprawdę dobry smak i konsystencję. Puree warzywne bardzo dobrze komponuje się także z sosem mięsnym lub innym gulaszem.
Puree warzywne z różnymi warzywami korzeniowymi można też przełożyć do foremek na muffinki i zapiekać w piekarniku ok. 15-20 min w 180-200 stopniach. Miazga z owoców korzeniowych dobrze łączy się z innymi puree warzywnymi, dzięki czemu efekt końcowy przypomina muffinkę. Inni rodzice mówili mi, że dodają trochę mąki do miąższu i robią małe kulki/ciasteczka we frytownicy lub na patelni.
Wykorzystując resztki przecieru warzywnego w jednej z powyższych porad, unikniesz marnowania żywności. Jest to dobre dla środowiska i Twoich finansów. Jednak jest to również dobry sposób, aby zachęcić nieco starsze dzieci do spożywania większej ilości warzyw. Jemy zarówno ustami, jak i oczami – szczególnie nasze dzieci. Czasami rzeczy trzeba po prostu opakować w inny, ale zachęcający pakiet. Dotyczy to zwłaszcza jedzenia – musi być zachęcające i ekscytujące. I Ty możesz wykazać się kreatywnością.
Przeciery owocowe, np. jabłko, gruszka i banan, mają mnóstwo wspaniałych zastosowań. Dodaj zacier do ciasta na naleśniki, babki, gofry, ciasto na ciasta, pieczywo i bułki. Puree owocowe to naprawdę dobra alternatywa dla cukru w ciastach. i znowu otrzymujesz pyszną konsystencję i bazę ciasta, która nie wysycha tak szybko. Frugtmod nadaje wypiekom zarówno smak, jak i konsystencję, razem z owsianką lub osobno. Pamiętaj, aby dodać odrobinę mąki lub płatków owsianych, gdyż przecier owocowy zawiera płyn.
Możesz także zamrozić owsiankę i puree. Istnieją jednak również ograniczenia dotyczące liczby posiadanych małych wiader. Twoja zamrażarka ma również swoje ograniczenia pod względem przestrzeni. Z mojego doświadczenia i tego, co mówią mi inni rodzice, wynika, że zamrożona owsianka i puree zostają zapomniane i ostatecznie wyrzucone.